Κλείστε ραντεβού

Τι είναι η Μολυσματική τέρμινθος;

  Η Μολυσματική τέρμινθος είναι μια συχνή δερματοπάθεια. Προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως παιδιά μέχρι 10 ετών και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

  Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο συχνότερος είναι ο MCV-1 και ο MCV-2. Ο MCV-2 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και εμφανίζεται σε ενήλικες.

Πώς εντοπίζεται η Μολυσματική τέρμινθος;

  Ο χρόνος επώασης του ιού μετά την μόλυνση είναι περίπου 2 – 6 εβδομάδες αλλά μπορεί και περισσότερο. Η Μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως μικρά στρόγγυλα σπυράκια που μοιάζουν με σπίλους ή ελιές και συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος. Στο κέντρο υπάρχει ο ’’κρατήρας’’ που μπορεί να σπάσει με την ελάχιστη πίεση, ξύσιμο ή τριβή, να χυθεί παχύρρευστο υλικό (σωμάτιο της τερμίνθου) και να μολύνει τις γύρω υγιείς περιοχές του δέρματος.

Συνήθως οι βλάβες εντοπίζονται:

 • Κοιλιά
 • Εσωτερικά των μηρών
 • Πρόσωπο
 • Μασχάλες

Πώς μεταδίδεται η Μολυσματική τέρμινθος;

  Η Μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται κυρίως με την δερματική επαφή. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες γι’αυτό και μπορεί να μεταδοθεί από την κοινή χρήση πετσετών, σφουγγαριών μπάνιου, σεντόνια, κοινά αθλητικά στρώματα, ακόμα και από τον τοκετό σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Οι ζεστές και υγρές περιοχές ευνοούν τον ιο. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο και στα άκρα.

  Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυρί 1 – 10 χιλιοστά στο χρώμα του δέρματος και στη συνέχεια σκληραίνει. Κάθε σπυρί ζει περίπου 2 μήνες. Παρατηρείται ότι μετά από 6 – 9 μήνες οι βλάβες υποχωρούν από μόνες τους, αλλά λόγω της εύκολης μεταδοτικότητας η πάθηση μπορεί να παραμείνει για χρόνια.

Οι βλάβες είναι ασυπτωματικές και εμφανίζονται από 1 εώς εκατοντάδες. Λίγες είναι οι φορές που προκαλούν ενοχλήσεις ή κνησμό.

Ποια είναι η θεραπεία;

  Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της. Τα παιδία με έκζεμα συνήθως νοσούν περισσότερο καιρό.

  Κατά την περίοδο έξαρσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Για να εξαλειφθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού και για αισθητικούς λόγους καλό είναι να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας.

Υπάρχουν θεραπείες όπως:

 • Κρυοθεραπεία
 • Διαθερμοπηξία
 • Χειρουργική επέμβαση

 

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία μέχρι σήμερα είναι με Laser CO2.

 1. Άμεση αφαίρεση των βλαβών χωρίς να καταστρέφεται ο γύρω υγιής ιστός του δέρματος.
 2. Απαιτείται μόνο 1 συνεδρία, ακόμα και για τις υποκλινικές βλάβες.
 3. Ανώδυνη μέθοδος.
 4. Δεν αφήνει σημάδια διασφαλίζοντας την αισθητική της περιοχής και η επούλωση γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ιατρείο μας δέχεται

ΚΑΤΟΠΙΝ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευ - Παρ 13:00-22:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.