preloader

Δευ-Παρ (12:00μμ - 10:00μμ)

Σαβ-Κυρ (Κλειστά)

Νερατζιωτίσσης 21, Μαρούσι

Πλησίον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου

Edit Content

Το υπερσύγχρονο δερματολογικό ιατρείο της Δρ. Κυριαζή – Τάχου βρίσκεται  στο Μαρούσι. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, όπως επίσης και για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και αισθητικών πράξεων.

Όλες θεραπείες γίνονται από την ίδια την Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο κατόπιν ραντεβού,ενώ η πρόσβαση στο ιατρείο είναι ιδιαίτερα εύκολη με όλα τα μέσα μεταφοράς και η στάθμευση άνετη.

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού

Τι είναι ο HIV (AIDS);

  Ο HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, που έχουν δηλαδή RNA ως γενετικό υλικό. Ο HIV μπορεί να μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματώνεται στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Έχει υψηλό ποσοστό μετάλλαξης και αναπαράγεται πολύ γρήγορα.

  Ο ιός HIV καταστρέφει τα λευκά αιμοσφαίρια (CD4+) που αποτελούν την άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα). Το AIDS είναι το προχωρημένο στάδιο του HIV. Ένα υγιές άτομο έχει 600 εώς 1200 CD4+. Όταν πέσουν κάτω από 200 τότε το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται σημαντικά και λέμε ότι το άτομο έχει AIDS. Τα άτομα με AIDS συνήθως αρρωσταίνουν από ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, ή Σάρκωμα Καπόζι, Σύνδρομο Απίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στη μνήμη, καρκίνους. Το άτομο με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις (ακόμα και αν τα CD4+ είναι παραπάνω από 200), λέμε ότι έχει AIDS. Επίσης, μετά τη διάγνωση του AIDS, τα άτομα θεωρείται ότι έχουν AIDS, ακόμα κι αν τα CD4+ αυξηθούν ή αναρρώσουν από την ασθένεια. Χωρίς θεραπεία, τα άτομα με AIDS συνήθως πεθαίνουν μετά από περίπου 3 χρόνια.

  Το AIDS παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί, συνήθως 2 – 10 χρόνια ή και περισσότερο. Ένα μικρό ποσοστό (περίπου 5%) των φορέων HIV δεν χρειάζεται να λάβουν θεραπεία ή φάρμακα, καθώς τα CD4+ υπερισχύουν και ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο λόγος είναι μέχρι σήμερα άγνωστος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του HIV (AIDS);

  Το 85% – 90% των ασθενών παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Πρησμένοι αδένες

 

Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με άλλων ΣΜΝ, όπως ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση και εμφανίζονται 2 – 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση (οξεία HIV λοίμωξη). Άλλα συμπτώματα της οξείας HIV λοίμωξης είναι:

  • Μυϊκοί πόνοι
  • Διόγκωση συκωτιού ή σπλήνας
  • Εμετός και ναυτία
  • Άφθες στόματος ή πληγές
  • Αλλεργίες δέρματος

Πώς μεταδίδεται ο HIV (AIDS);

  Ο HIV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική) ή όταν τα υγρά του μολυσμένου ατόμο μπουν στην κυκλοφορία του αίματος του άλλου.

  • Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  • Κολπικά & πρωκτικά υγρά
  • Σπέρμα & προσπερματικά
  • Μητρικό γάλα

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης όπως:

  • Κοινή χρήση συριγγών (ναρκωτικά)
  • Μη επαγγελματικό τατουάζ & τρύπημα αυτιών, μύτης κτλ
  • Τυχαίο τρύπημα από σύριγγα
  • Τοκετός
  • Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

Παρακάτω αναφέρονται τα ποσοστά μετάδοσης

Αιτίες

Ποσοστά

Μεταγγίσεις αίματος

90%

Φυσιολογικός τοκετός

25%

Κοινή χρήση συριγγών

0,70%

Τυχαίο τρύπημα από σύριγγα ή βελόνα

0,30%

Κολπική σεξουαλική επαφή

0,15%

Πρωκτική σεξουαλική επαφή

0,60%

Στοματική σεξουαλική επαφή

0,01%

 

Ο ιός HIV ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ με:

  • Σάλιο, δάκρυα, ούρα ή κόπρανα
  • Αγκαλιές & φιλιά
  • Αγγίγματα
  • Μασάζ
  • Τσιμπήματα από έντομα
  • Συγκατοίκηση με άτομο θετικό στον HIV
  • Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Πώς γίνεται η διάγνωση του HIV (AIDS);

  Η διάγνωση του HIV γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Αν έχετε μολυνθεί αλλά ο οργανισμός δεν έχει αναπτύξει ακόμα αντισώματα για τον HIV το τεστ θα βγει αρνητικό. Αν ο γιατρός πιθανολογήσει ότι υπάρχει μόλυνση, τότε ο ασθενής κάνει τεστ PCR για να διαπιστώσει αν ο ιός βρίσκεται στο αίμα.

  Όταν τελειώσει η πρωτολοίμωξη οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα για περίπου 5 – 10 έτη. Αν το άτομο παραμείνει χωρίς θεραπεία το ανοσοποιητικό εξασθενεί και εξελίσσεται σε AIDS.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε αν κάποιος άλλος είναι θετικός στον HIV. Πολλοί δείχνουν απόλυτα υγιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να εξελιχθεί (αν εξελιχθεί) σε AIDS. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων. Ο μόνος τρόπος είναι να σας το πει ότι το τεστ για HIV βγήκε θετικό.

Ποια είναι η θεραπεία για τον HIV (AIDS);

  Η θεραπεία για τον HIV είναι φαρμακευτική. Ο κατάλληλος συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων σταματάει εντελώς την λοίμωξη νέων κυττάρων. Δυστυχώς τα φάρμακα δεν επηρεάζουν καθόλου τα ήδη μολυσμένα κύτταρα που βρίσκονται κρυμμένα στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Τα οροθετικά άτομα στον HIV ζουν μια φυσιολογική ζωή για όσο διάστημα λαμβάνουν τα φάρμακα. Δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για τον HIV μέχρι σήμερα.

  Με τα σημερινά φάρμακα, οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος AIDS ή να μεταδώσει τον ιό στον σύντροφό του, αν λάβει σωστή και έγκαιρη θεραπεία, είναι ελάχιστες.

  Μια θετική διάγνωση στον HIV δεν σημαίνει θανατική καταδίκη. Υπάρχει θεραπεία. Η επιστήμη υπόσχεται ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα που δεν θα επιτρέπουν στον HIV να εισβάλλει στα CD4+ του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

Ποια είναι η πρόληψη για τον HIV (AIDS);

Η χρήση προφυλακτικού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης.

  1. Αποφύγεται την εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων.
  2. Αποφύγεται τις επικίνδυνες συμπεριφορές (υπερκατανάλωση αλκοόλ). Η μέθη μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνες σεξουαλικές πράξεις.
  3. Να επιμείνετε στην χρήση προφυλακτικού από τον σύντροφό σας.
  4. Μην φοβάστε να κάνετε εξετάσεις για ΣΜΝ (αιματολογικές ή PCR).
  5. Να τηρείτε τις οδηγίες προστασίας αν εργάζεστε σε χώρους παροχής υγείας.
  6. Σε περίπτωση βιασμού ή αν σπάσει το προφυλακτικό και υπάρχει ανησυχία για έκθεση στον HIV απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

Το ιατρείο μας δέχεται

ΚΑΤΟΠΙΝ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευ - Παρ 13:00-22:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.