Κλείστε ραντεβού

Τι είναι τα κονδυλώματα (HPV);

  Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV. Ποσοστό 50-70% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εκτιμάται ότι θα προσβληθούν από τον ιό HPV (Κονδυλώματα) κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 150 στελέχη του ιού. Κάποια από αυτά δεν είναι επικίνδυνα (στελέχη 6, 11), ενώ άλλα (16, 18, 31, 33, 45) μπορεί να προκαλέσουν δυσπλαστικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, την ουρήθρα, τον πρωκτό πέος κτλ, οι οποίες να εξελιχθούν σε καρκίνο. Μέχρι να εξελιχθεί σε καρκίνο τις περισσότερες φορές απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις δεν εξελίσσεται. Απλά παραμένει σε ένα προκαρκινικό στάδιο ή απλά επωάζει χωρίς να προκαλεί βλάβες. Βέβαια υπάρχουν τύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σύντομο χρονικό διάστημα ειδιαίτερα αν το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί. Ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος αλλά όχι ανύπαρκτος.

Πώς μεταδίδονται τα Κονδυλώματα (HPV);

  Τα κονδυλώματα, κυρίως τα οξυτενή, αυτά που έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, είτε δια της κολπικής, είτε δια της πρωκτικής οδού. Στα μικρά ή στα υποκλινικά κονδυλώματα που δεν φαίνονται οι πιθανότητες μετάδοσης μειώνονται, διότι τραυματίζονται πιο δύσκολα. Δεν είναι όμως απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση. Υπάρχει κίνδυνος  και στην περίπτωση του στοματικού έρωτα. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τις βλεννογόνους μέσα από μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά την σεξουαλική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό, η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να εμποδίσει τη μετάδοση, αφού δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή όπου συχνά εντοπίζονται τα κονδυλώματα. Συνεπώς, με την ερωτική επαφή και την τριβή μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ο ιός.

  Παρ’όλα αυτά δεν μολύνονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ιό, ούτε εκδηλώνουν κονδυλώματα, καθώς ενδέχεται να υπερισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, o HPV θεραπεύεται από τον ίδιο τον οργανισμό και ο ιός απλά υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση όπως ο ιός του έρπη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες μετάδοσης των κονδυλωμάτων;

  Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη μετάδοση του ιού είναι η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, οι πιθανότητες μόλυνσης αγγίζουν το 70%, αν δεν λαμβάνονται προφυλάξεις. Προφανώς, πιο προστατευμένοι είναι όσοι βρίσκονται σε μία μακροχρόνια σχέση ή γνωρίζουν τον σύντροφό τους περισσότερο από οχτώ μήνες πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές μαζί του, καθώς ο χρόνος επώασης του ιου είναι 6 – 8 μήνες. Καθοριστικό ρόλο, όμως, παίζει και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

  Ιδιαίτερη προσοχή στους μικροτραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση της γεννητικής περιοχής με κερί. Αποτελούν την κύρια αιτία εξάπλωσης του ιου HPV. Επιπροσθέτως, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και γενικότερα η κακή υγιεινή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα οι πιθανότητες αναζωπύρωσης του ιού να αυξηθούν και να ξαναεμφανιστούν κονδυλώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι μορφές των κονδυλωμάτων;

  Η μορφή των κονδυλωμάτων είναι συνήθως μικροί όγκοι που μοιάζουν με κρεατοελιά, δηλαδή θυλωματώδεις σχηματισμοί στην περιοχή του πέους, του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του ορθού κ.ά. και μπορεί να είναι εσωτερικά και εξωτερικά. Το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορεί να φτάσει από το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας μέχρι και 12 εκ, στις περιπτώσεις γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων. Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε γιατρό για τη διάγνωση, διότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια άλλη πάθηση που μοιάζει με αυτήν και παρουσιάζεται με τα ίδια συμπτώματα. Πολλές φορές μπορεί να τα μπερδέψουμε με σπίλους, απλά σπυράκια, ή και αιμορροΐδες. Αν προσπαθήσεις να καταλάβεις από φωτογραφίες τι έχεις, το πιθανότερο είναι να μπερδευτείς και να βγάλεις λάθος διάγνωση.

  Ως συμπτώματα μπορεί να δημιουργηθεί αίσθηση φαγούρας ή καύσου, ενώ σε επόμενο στάδιο αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες (κονδυλώματα). Πόνος συνήθως δεν παρατηρείται.

Πού εμφανίζονται τα κονδυλώματα (HPV);

  Συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα (βάση πέους, βάλανος, ουρήθρα, κόλπος, τράχηλος) και τον πρωκτό. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη, στη γλώσσα και στο λαιμό (λάρυγγα, αμυγδαλές), ενώ πιο σπάνια στα χέρια και στα πόδια.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

  Η διάγνωση μπορεί να γίνει από δερματολόγο / αφροδισιολόγο, ουρολόγο ή γυναικολόγο.

  Με το DNA test ανίχνευσης ιών HPV μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση των κονδυλωμάτων και HPV λοιμώξεων και να εντοπιστεί ο τύπος του ιού που ευθύνεται για την βλάβη. Για τις γυναίκες ωστόσο απαιτείται και το τεστ ΠΑΠ, καθώς και κολποσκόπηση.

Πρόληψη κονδυλωμάτων

  1. Η απόλυτη προστασία απέναντι στα κονδυλώματα είναι αποχή απ’το σεξ. Επειδή όμως αυτό δεν συνηθίζεται στις μέρες μας, κρίνεται απαραίτητη ηχρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή που περιορίζει τον κίνδυνο της μόλυνσης, αλλά δεν τον εξαλείφει, αφού δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή όπου συνήθως εμφανίζονται τα κονδυλώματα.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση ξυρίσματος ή αποτρίχωσης των περιγεννητικών περιοχών, καθώς τόσο το ξυραφάκι όσο και το αποτριχωτικό κερί μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο δέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο στον ιό HPV.
  3. Διακοπή εναλλαγής πολλών ερωτικών συντρόφων.
  4. Το εννιαδύναμο εμβόλιο προσφέρει ανοσία απέναντι στα 9 από τα πιο συχνά στελέχη του ιού. Η ανοσία, ωστόσο, διαρκεί για τρία μόνο χρόνια, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών θα πρέπει να τηρούνται τα προαναφερθέντα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα (HPV);

  Ο HPV είναι ιός και όχι μικρόβιο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον οργανισμό λόγω ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος αλλά δεν εξαλείφεται από τον οργανισμό. Απλά παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση. Ίσως στο μέλλον βρεθεί η θεραπεία για τον ιο και να εξαλειφθεί πλήρως απ’το DNA. Αυτά που θεραπεύονται είναι οι βλάβες ή αλλιώς κονδυλώματα.

  1. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ Laser CO2 Αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των κονδυλωμάτων όχι μόνο των επιφανειακών συμπτωμάτων, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τη ρίζα. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με λέιζερ είναι αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς σημάδια και ουλές και η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οριστική συχνά σε μία μόνο συνεδρία. Επίσης από κλινικές μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή λέιζερ στα κονδυλώματα σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπών, καθώς η επανεμφάνισή τους μετά είναι σημαντικά μειωμένη.
  2. Κρυοθεραπεία. Είναι η παλαιότερη μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων. Οι αλλοιώσεις ψύχονται με υγρό άζωτο που διοχετεύεται σε μορφή σπρέι ή μέσω κρυωδίου. Συνήθως, δεν γίνεται τοπική αναισθησία και ο πόνος είναι ανεκτός. Θεωρείται ασφαλής μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μέθοδος αυτή ωστόσο δεν μπορεί να εστιάσει στις περιοχές των βλαβών, με αποτέλεσμα να καταστρέφει και υγιές δέρμα, είναι πολύ πιθανό να αφήσει στο δέρμα ουλές και υποχρωμίες, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπών καθιστώντας αναγκαία τη συχνή επανάληψή της.
  3. Χειρουργική αφαίρεση. Επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές.
  4. Διαθερμοπηξία. Άλλη μια παλιά και μη-επιλεκτική μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αφήσει ουλές και υποχρωμίες, είναι πολύ επώδυνη, ενώ καθυστερεί πάρα πολύ ο χρόνος επούλωσης του δέρματος στην περιοχή με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται (όπως επιμόλυνση).

Το ιατρείο μας δέχεται

ΚΑΤΟΠΙΝ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευ - Παρ 13:00-22:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.