Η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος (συκωτι). Πρόκειται για ιός και όχι μικροβιο. Οι κύριοι ιοί της ηπατίτιδας είναι οι A, B, C, D, E. Θα αναφερθούν με σειρά σπουδαιότητας & σοβαρότητας.
Ο ιός της ηπατίτιδας B (HBV) είναι σημαντικός, καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό, δηλαδή συχνότητα της χρόνιας λοίμωξης στον γενικό πληθυσμό.
Ο HBV προκαλεί οξεία ηπατίτιδα με εμφάνιση ίκτερου (κίτρινη χρώση στο δέρμα και μάτια). Μαζί με άλλα συμπτώματα όπως σκουρόχρωμα ούρα, ανορεξία, εύκολη κόπωση, ναυτία κ.α. Τα συμπτώματα αυτά δεν προκαλούνται μόνο από την HBV αλλά κι από άλλες μορφές ηπατίτιδας. Η οξεία HBV δεν οδηγεί πάντα σε χρόνια λοίμωξη.
Οι τρόποι μετάδοσης είναι:
Ο χρόνος επώασης είναι του ιού είναι 1 – 7 μήνες. Η εμφάνιση ίκτερου παρατηρείται κατά 10% σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε 35% – 45% σε ενήλικες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι φορείς δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
Το 60-70% των ατόμων με χρόνια λοίμωξη με τον ιό ηπατίτιδας Β δεν χρειάζονται θεραπεία. Δεν κινδυνεύουν από ηπατικές επιπλοκές, όπως κίρρωση ή καρκίνο, αλλά ταυτόχρονα έχουν πιθανότητα 1% – 2% να αρνητικοποιήσουν το αντιγόνο επιφάνειας του ιού. Απαιτείται όμως τακτική παρακολούθηση, καθώς αν αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό ο ιος να υπερισχύσει και ο ασθενής να χρειάζεται θεραπεία. Το υπόλοιπο 30% – 40% εμφανίζει έντονες φλεγμονές στο ήπαρ που οδηγούν στην κίρρωσή του αν δεν αντιμετωπιστούν.
Για την HBV υπάρχει ασφαλές εμβόλιο με 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μήνες. Προστατεύει για περίπου 20 χρόνια.
Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) προκαλεί κι αυτός χρόνια φλεγμονή όπως ο B που μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση του ήπατος. Διαφέρει όμως, καθώς σπάνια εμφανίζει τα συμπτώματα της B (ίκτερο, σκουρόχρωμα ούρα κτλ) και γι’ αυτό καθυστερεί η διάγνωσή του. Περίπου το 90% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί.
Γίνεται γρήγορα αντιληπτή επειδή παρατηρείται μεγάλη αύξηση αντισωμάτων της νόσου στο αίμα anti – HCV. Αξίζει να σημειωθεί πως η εμφάνιση anti – HCV σε ένα άτομο δεν σημαίνει ότι πάσχει από Ηπατίτιδα C. Τα άτομα που είχαν τον ιό πριν και ξεπέρασαν την νόσο διατηρούν τα αντισώματα anti – HCV για πάντα. Η διάγνωση ενεργού νόσου στο αίμα γίνεται με τεστ PCR.
Για την HCV δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο. Παρ όλα αυτά αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία σε σύγκριση με την HBV και μπορεί να γίνει και πλήρης εκρίζωση της νόσου (ίαση), οποία βεβαιώνεται με αρνητική ανίχνευση (PCR) του ιού της ηπατίτιδας C, 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.
Μετά από 20 χρόνια νόσησης της HCV οι πιθανότητες κίρρωσης του ήπατος είναι 15% και για όλη του τη ζωή 30%. Το αλκοόλ, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης επιταχύνουν την πρόοδο της νόσου.
Ο HDV συνδέεται με την HBV. Πολλαπλασιάζεται μέσα στα ήδη μολυσμένα HBV ηπατικά κύτταρα και χρησιμοποιεί το εξωτερικό περίβλημα του ιού B για να βγει από το κύτταρο και να επεκτείνει την μόλυνση. Η HDV αφορά μόνο τα άτομα που έχουν HBV ή που μολύνονται ταυτόχρονα κι από τα δύο. Στην Ελλάδα η συχνότητα της HDV περιορίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 5% των φορέων ηπατίτιδας B.
Όταν το άτομο μολύνεται και από την HDV η πορεία της HBV επιταχύνεται.
Θεραπεία για την HDV δεν υπάρχει. Χορηγούνται αντιικά φάρμακα για την HBV τα οποία δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την D. Ωστόσο, σε περίπτωση τελικού σταδίου HDV κίρρωσης του ήπατος, γίνεται μεταμόσχευση ήπατος (συκώτι). Μετά την πλήρη εξαφάνιση του ιού ηπατίτιδας B από το αίμα και η B και η D δεν μπορούν να μολύνουν το ηπατικό μόσχευμα και ο ασθενής ζει φυσιολογικά.
Η ηπατίτιδα A είναι μια συχνή οξεία λοίμωξη σε περιοχές με χαμηλό κοινωνικό/οικονομικό επίπεδο και η εξάπλωση εξαρτάται από την κατάσταση των αποχετευτικών δικτύων και ύδρευσης καθώς και τις διαδικασίες παραγωγής και διακίνησης τροφίμων.
Μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση νερού ή τροφίμων που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου με HAV. Η HAV είναι καλοηθής νόσος και πότε δεν προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα. Τα συμπτώματα αυτοπεριορίζονται από τον οργανισμό με εξαίρεση το ίκτερο που στους ενήλικες παραμένει για αρκετές εβδομάδες. Μετά την αποκατάσταση των ηπατικών ενζύμων ο ασθενής έχει ανοσία στην HAV για όλη του τη ζωή.
Υπάρχει εμβόλιο κατά της HAV και συνιστάται σε παιδία πριν πάνε σχολείο ή σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Αφρικής, νοτιοανατολικής Ασίας και νότια Αμερική.
Η ηπατίτιδα E (HEV) παρατηρείται στις Ινδίες, κεντρική Ασία και κεντρική Αμερική. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Οφείλεται σε εντερικά μεταδιδόμενο ιό και δεν προκαλεί χρόνιο ηπατικό πρόβλημα. Η οξεία ηπατίτιδα που προκαλεί είναι πολύ βαριά για τις εγκύους και οι πιθανότητες θανάτου είναι αυξημένες.
Το ιατρείο μας δέχεται
Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.