Κλείστε ραντεβού

Τι είναι η Σύφιλη;

  Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Ο χρόνος επώασης της ιού κυμαίνεται από 15 – 90 ημέρες.

Πώς μεταδίδεται;

  Η σύφιλη μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική), ακόμα κι αν δεν υπάρξει συνουσία. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και με την απλή δερματική επαφή από τις πληγές ή τα έλκη που δημιουργούνται στο δέρμα.

  Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τοκετού (συγγενής σύφιλη).

Πού εμφανίζεται;

Συνήθως εμφανίζεται:

  • Γεννητικά όργανα
  • Πρωκτός
  • Ορθό
  • Χείλη
  • Στόμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως στην δευτερογενή σύφιλη, εμφανίζεται στις παλάμες ή στα πέλματα των ποδιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σύφιλης;

  Η σύφιλη εξελίσσεται σε 4 διαφορετικά στάδια. Τα συμπτώματα σε κάθε στάδιο είναι διαφορετικά και πολλές φορές δεν εκδηλώνονται με την ίδια σειρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορείς δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια.

Πρωτογενής σύφιλη

  Στο πρώτο στάδιο της σύφιλης παρατηρείται μια μικρή πληγή (σκληρό έλκος) ή πολλές μαζί. Οι πληγές εμφανίζονται περίπου 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα. Συνήθως είναι ανώδυνη και οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται καθώς πολλές φορές τα έλκη είναι κρυμμένα. Η πρωτογενής σύφιλη υποχωρεί στο 75% – 80% και οι πληγές επουλώνονται σε διάστημα 4 – 6 εβδομάδων.

Δευτερογενής σύφιλη

  Μετά την επούλωση των πληγών της πρωτογενούς σύφιλης (4 – 6 εβδομάδες), συνήθως εμφανίζονται βλάβες στις παλάμες ή τα πέλματα των ποδιών, αλλά μπορεί και στο υπόλοιπο σώμα (κορμός). Οι βλάβες αναπτύσσονται αργά και παραμένουν για μήνες. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν και συμπτώματα γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πόνος κτλ). Σχεδόν το 40% των ασθενών με πρωτογενής σύφιλη που δεν έλαβαν θεραπεία περνούν στο 2ο στάδιο.

Λανθάνουσα σύφιλη

  Αυτό το στάδιο συνήθως μπερδεύει τους ασθενείς. Είναι το επόμενο στάδιο της νόσου. Όταν υποχωρεί η δευτερογενής σύφιλη έρχεται η λανθάνουσα, χωρίς συμπτώματα που διαρκεί συνήθως πολλά χρόνια. Το βακτήριο βρίσκεται ακόμα στο σώμα και μπορεί να μεταδοθεί. Υπάρχει πιθανότητα η νόσος να προχωρήσει στο 3ο στάδιο (τριτογενής σύφιλη). Γύρω στο 25% – 30% των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία κατά το 2ο στάδιο περνάν στην λανθάνουσα σύφιλη.

Τριτογενής σύφιλη

  Στο τελικό στάδιο της νόσου καταλήγει περίπου το 15% – 20% των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία. Η νόσος μπορεί να βλάψει:

  • Εγκέφαλο
  • Καρδιά
  • Αγγεία
  • Συκώτι
  • Κόκκαλα
  • Αρθρώσεις
  • Νεύρα

Ποια είναι η θεραπεία της σύφιλης;

  Η σύφιλη θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η πλήρης ίαση, καθώς πρόκειται για βακτήριο και όχι ιο. Χορηγείται πενικιλίνη G, ενώ στα άτομα αλλεργικά στην πενικιλίνη χορηγούνται άλλα φάρμακα (δοξυκυκλίνη ή αζυθρομυκίνη). Η δοσολογία γίνεται ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή από το στόμα.

Ποια είναι η πρόληψη;

  1. Αποχή απ’το σεξ και εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων. Επειδή η αποχή απ’το σεξ είναι πρακτικά αδύνατη, μια μονογαμική σχέση είναι η επόμενη ασφαλέστερη επιλογή.
  2. Χρήση προφυλακτικού
  3. Αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η μέθη μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνες ερωτικές πράξεις.
  4. Έλεγχος σύφιλης πριν την εγκυμοσύνη

Το ιατρείο μας δέχεται

ΚΑΤΟΠΙΝ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευ - Παρ 13:00-22:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.