Κλείστε ραντεβού

Τι είναι οι μυρμηγκιές;

  Οι μυρμηγκιές είναι καλοηθείς βλάβες ή ογκίδια του δέρματος. Προκαλούνται από τον ιο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα στα παιδιά και τους εφήβους, διότι δεν έχουν ακόμα δυνατό ανοσοποιητικό. Υπάρχουν πάνω από 70 τύποι HPV που προκαλούν μυρμηγκιές και είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Πώς μεταδίδονται οι μυρμηγκιές;

  Οι μυρμηγκιές μεταδίδονται άμεσα με την δερματική επαφή ή το άγγιγμα υγρών επιφανειών. Μετά την μόλυνση του ατόμου, οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν όταν υπάρχει μια μεγάλη σχισμή στο δέρμα (πχ κόψιμο) ή να εμφανιστούν σε δέρμα με υπερβολική υγρασία (πχ ιδρωμένα πόδια / πέλματα).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Η συχνότερη μορφή μυρμηγκιάς είναι η κοινή μυρμηγκιά. Σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που εκδηλώνεται κυρίως στα δάχτυλα, νύχια ή στο πίσω μέρος της παλάμης. Μπορούν όμως να εμφανιστούν και στο πρόσωπο, γόνατα ή στα πόδια.

Συνήθως είναι πολλά και σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος.

Δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός αν βρίσκονται στα πέλματα των ποδιών. Τότε μπορεί να προκληθεί πόνος. Στα άλλα σημεία του σώματος ή το πρόσωπο απλά δημιουργούν αισθητικά προβλήματα.

ΤΥΠΟΙ ΜΥΡΜΗΓΙΑΣ

·         Κοινή μυρμηγκιά

·         Ομαλές νεανικές μυρμηγκιές

·         Μυρμηγκιά των ποδιών

·         Μυρμηγκιά των γεννητικών οργάνων

·         Επίπεδη μυρμηγκιά

Ποια είναι η θεραπεία;

  Το 50% των μυρμηγκιών εξαφανίζονται σε διάστημα 2 – 2μιση χρόνια χωρίς θεραπεία, καθώς ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα.

Ωστόσο, είναι πολύ μεταδοτικές και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα ή μεταδίδονται από παιδί σε παιδί μέσα από τις δραστηριότητες και το παιχνίδι. Επίσης δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα με κίνδυνο να αιμορραγήσουν αν τις χτυπήσετε.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες όπως:

·         Κρυοθεραπεία

·         Διαθερμοπηξία

·         Κρέμες τρετινοΐνης για το πρόσωπο

·         Laser: Η πιο σύγχρονη μέθοδος και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια. Είναι ανώδυνη θεραπεία και δεν αφήνει ουλές και σημάδια.

·         Χειρουργική αφαίρεση: Προκαλεί πόνο, η επούλωση κρατάει εβδομάδες και σχηματίζονται ουλές. Είναι μόνο για πολύ μεγάλες βλάβες μυρμηγκιάς.

Το ιατρείο μας δέχεται

ΚΑΤΟΠΙΝ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευ - Παρ 13:00-22:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.