Κλείστε ραντεβού

Τι είναι η Βαλανοποσθίτιδα;

  Η Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους. Συχνά, παρατηρείται ταυτόχρονα και φλεγμονή της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο). Εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια κάτω των 5 ετών και σε άνδρες που δεν έχουν κάνειπεριτομή (δεν αποκαλύπτεται η βάλανος).

Τι προκαλεί Βαλανοποσθίτιδα;

  Η Βαλανοποσθίτιδα προκαλείται κατά κύριο λόγο με την σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν πολλές λοιμώξεις που προκαλούν Βαλανοποσθίτιδα ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η γονόρροια, τα χλαμύδια.

  Αν πρόκειται για μη σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τότε η συχνότερη αιτία είναι οι μύκητες, όπως ο Candida που προκαλεί κολπίτιδες στις γυναίκες. Οι δερματικές παθήσεις (ψωρίαση) είναι επίσης αιτία Βαλανοποσθίτιδας, καθώς και το γεγονός ότι το δέρμα της βαλάνου είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να μολυνθεί από απορρυπαντικά ρούχων, μαλακτικά, εσώρουχα ακόμα και προφυλακτικά ή λιπαντικά.

  Τέλος οι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Βαλανοποσθίτιδας. Η φίμωση, ο βραχύς χαλινός ή δακτύλιος της ακροποσθίας εμποδίζουν την αποκάλυψη της βαλάνου με αποτέλεσμα οι μικρές ποσότητες ούρων που παραμένουν εσωτερικά να δημιουργούν υγρασία και έτσι να αναπτυχθούν μύκητες. Η κακή υγιεινή της περιοχής, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση της λοίμωξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Βαλανοποσθίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα της Βαλανοποσθίτιδας είναι:

  • Κοκκινίλες στη βάλανο
  • Έντονη φαγούρα
  • Πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση
  • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

  Σε σπανιότερες ή πιο επιδεινωμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι:

  • Αυξημένη παραγωγή εκκρίματος
  • Φυσαλίδες
  • Πληγές στη βάλανο και την ακροποσθία

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η νόσος μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλικής επαφής (κολπικός, στοματικός, πρωκτικός έρωτας).

Πώς γίνεται η διάγνωση της Βαλανοποσθίτιδας;

  Συνήθως αρκεί η κλινική εξέταση από τον γιατρό (επισκόπηση της περιοχής). Σε περίπτωση αμφιβολίας του γιατρού, καθώς πολλές λοιμώξεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με την Βαλανοποσθίτιδα, τότε μπορεί να γίνει:

  1. Καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου για να βρεθεί το μικρόβιο.
  2. Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη
  3. Έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

  Πιο σπάνια, αν τα συμπτώματα επιμείνουν στέλνεται δείγμα από την περιοχή της βλάβης για βιοψία.

Ποια είναι η θεραπεία της Βαλανοποσθίτιδας;

  Η θεραπεία της Βαλανοποσθίτιδας γίνεται με αντιμυκητιασικές αλοιφές (τοπικά στην περιοχή) και αντιμυκητιασικά φάρμακα (από το στόμα), καθώς και κορτικοστεροειδών όταν πρόκειται για οξεία φάση των συμπτωμάτων. Αποφύγεται να πλύνετε την περιοχή με σαπούνι. Συστήνεται η χρήση χλιαρού νερού ή χαμομηλιού.

  Σε σπάνιες περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολλά και υψηλής βαρύτητας απαιτείται συστηματική αγωγή με φάρμακα από το στόμα.

Ποια είναι η πρόληψη της Βαλανοποσθίτιδας;

  1. Πλύσιμο της βαλάνου και προσεκτικό στέγνωμα της περιοχής για να μην παραμένει υγρασία
  2. Απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού
  3. Πλύσιμο χεριών μετά την ούρηση
  4. Αν υπάρχει φίμωση, βραχύς χαλινός, δακτύλιος της ακροποσθίας ή εμφανίζονται πολύ συχνά βαλανοποσθίτιδες, τότε απαιτείται περιτομή

Το ιατρείο μας δέχεται

ΚΑΤΟΠΙΝ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δευ - Παρ 13:00-22:00

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.